Scoil: Cúl an Bhuacaigh (uimhir rolla 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

Ar an leathanach seo

1. Bhí tigín beag ar thaobh an bóthair ar an dtaobh thuaidh do'n Sulán fadó. Ní raibh daoine ina cómhnuidhe ann agus oidhche amháin bhí fear ag gábhail an bóthair go h-aonach a bhí i Maghcromhta ag díol dá gabhar. Nuair a bhí sé ag gábhail thar an tigh do rith na gabhair isteach agus siúd isteach an fear ina dhiaidh cun iad do thiomáint amac agus dubhairt an púca, "An amhlaidh a marbhór na gabhair".
    Do rith se leis fein agis d'fág sé na gabhair ag an bpúca. Deirtear go bhfuil sprid agus dhá gabhar le feiscin ar an áit ina raibh an tígin ó shoin.
    Nóra Ní Loinnsigh
    An Rathúnach Thoir, Co. Chorcaí