School: Cúl an Bhuacaigh (roll number 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

sin féin, níor theit sé uatha.
    D'fhanadar le céile ar feadh uair a cluig nó mar sin agus ní fheaca Seán na sídhe ag imtheact in-aon-cor ac nuair a tháinig sé cuige féin chonnaic sé go raibh sé cúig bliadhana ag rinnce gan stad ina aonar ar bhárr Portach na Sidhe
  2. Bhí fear in a-chomhnuidhe i gClaodaig fadó darab ainm do Séan Mór Ó Luasaigh.
    Fear mór láidir calma do b'eadh é mar aon rud a cheapfadh sé in-a aigne cun é dheanamh do dheanadh sé é.
    Lá amháin do chuaidh se ag siubhal treasna an cnuich cun a cháirde a bhí in-a chomhnuidhe i Rathmhór d'fheiscint. Do bhí droch comharsana aige sa bhaile agus nuair a bhí sé imthighthe do chuireadar tarbh buile ar an Sleigiodal roimis nuair a bheadh sé ag teacht tharnais. Áit ana fhiadhan, ana uaigneach
    Máire Ní Cárthaigh
    Máire Bean Uí Cártaigh