Scoil: Cúl an Bhuacaigh (uimhir rolla 10471)

Cúil an Bhuacaigh, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Chathasaigh

1. COMHARTHAÍ BÁISTÍGHE
    Nuair a bhíonn báisteach le teacht bíonn an spéir ana dubh doraca agus bíonn na sgamaill ag dul go h-ana mear tríd an spéír, agus nuair a bhíonn aimsear breagh le teacht bíonn an spéir go glan geal agus ní feadfá na sgamaill a fheiscint ag coruighe.
    Ó'N NGHRÉIN - Nuair a bhíonn aimsear breagh le teacht bíonn cosa mór fada fé'n gréin agus deirtear gur cómhartha maith é sin.
    Ó'N GEALAIGHE - Nuair a bhíonn droch aimsear le teacht bíonn bogha mór dubh doraca mór thimcheall na gealaighe deirtear gur bé sin droch cómhartha.
    Ó'N NA RÉILTHÍNÍ - Nuair a bhíonn sioc le teacht bíonn na réilthíní go geal agus deirtear go mbíonn siad ar dearg lasadh.
    Ó'N BOGHA LEACA - Nuair a bhíonn báisteach le teacht cítear an bogha leaca ins an spéir. Tá shean fhocal ag baint leis an bogha leaca. - sé sin é.
    Bogha leaca ar maidin nó madraí am tráthnóna siad san comhartaí na báistíghe.
    AN GAOTH MAR FHAISNÉIS - Nuair a bhíonn an gaoth ag séideadh go h-árd agus nuair a bhíonn sé ag feadghail deirtear go bhfuil stoirme le teacht.
    Ó'N CÚIRLÚIN - Nuair a bhíonn an cúirlúin ag dul idtuaidh deirtear gur bé sin cómhartha báistighe.
    Ó'N NA FÁINLEÓGA - Nuair a bhíonn na fáinleóga ag eitilt go h-íseal san spéir sé sin cómhartha báistighe.
    Ó'N GCAT - Nuair a bhíonn an cat ag téidhedh é féin go dtí an teine gach la sé sin cómhartha sneachtaidh.
    Máire Ní Cárthaigh
    Sean Mac Cárthaigh