School: Tráigh Phraisce (C.) (roll number 5566)

Trá Phraisce, Co. Chorcaí
Eibhlín, Bean Uí Chonghaile

1. Bhí fear in a chómhnaidhe in íarthar an an paróiste seo fadó agus bhí a céile taréis bás d'fághail, agus bhí an leanbh dhá bhliadhain nuair a fuair sí bás. Lá amháin do loit naimhde an fhir, a thigh. Do léim sé súas ar díon an tighe leis an leanbh, cuaidh na droch dhaoine súas in á dhiaidh agus do léim sé o díon an tighe isteach so bhfarraige agus bhí sé sábháltha.
    Bhí fear eile ar a dtugtaí Piobaire na Gruaige ní raibh aon tig aige féin agus bhíodh sé ag dul mórthimceall ag taisbáint do na daoine connus rinncí do dheanamh agus ceól do seinnt.
    Bhí fear in a chómhnaidhe i gClais Dubh darbh ainm Domnall Ó Súilleabháin agus cloisfeá é ag canadh
    Treasa De Blách