Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

1. AN SATHARN
    Ní tosnuightear ag cur prátaí ná ag treabadh Dia Sathairn. Sin nós abhí ages na sean daoine agus tá sé ag cuid des na daoine anois comh maith. Sé an cúis atá le sin ná deirtear aon rud a tosnuightear Dia Satairn go mbíonn sé mall ag criocnúghad.

DIA LUAIN
    Dé Luain ní tosnuightí ag baint fhéir ná coirce ach níl an nós sin ag aon anois, mar sé an t-sean rádh gur dhein Dia De Luain cómh maith le aon lá eile sa t-seachtmain.

Lá Bealtaine
    Nós eile a bhíodh aca gan an teine do dhéánamh go dtí go h-ana dheanach Lá Bealtaine mar go mbíodh mná ann a eirigheadh go h-ana luath lá Bealtaine. Do teigidís amach agus dá bhfaighidis deathach ag aon tigh deiridis amhrán agus aon lá indiaidh sin a deánfadh muinntir an tighe sin cuigeann ní beidh aon im sa cuigeann acu (?)
    Seán Ó Murchadha
    An Rinn Aird, Co. Chiarraí