School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

An Aoine
    Má thuiteann an Aoine ar an 13 madh de aon bliain ní sheolann aon long in aon áit sa domhan an lá sin.

LÁ CROSTA NA BLIANA
    Tuiteann lá Crosta na Bliana ar an 4 mhadh lá tar éis mí na Nodlag. Siad na nósanna atá ag na daoine an lá san ná gan dul isteach idtig nuadh gan troscán do thógaint isteach ann agus gan dul ar cuaird go dtí muinnteardha ach fannacht ag baile ina dtigh féin.

Aoine a' Céasta
    Do bhíodh an nós seo ag na daoine fadó, cuid des na Prátaí do chur i leath taoibh go h-Aoine a' Chéasta. Bhailighidís meiteal an lá san agus chuiridís a lán des na Prátaí mar deiridís go beadh an-bharra aca dá gcuiridís an lá san iad.

LAETHE NA BÓ RIOBAITHE
    Tagann an Márta go h-ana fiadhain fuar, fliuch