School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

troig ó'n dtalamh. ar charraig eile agus tá rían a dhá chois le feicint ann fós. Do bheannuig sé an charraig sin. Se an t-ainim a tughtar ar an carraig na "Éisg an Aifrinn." An t-Átáir O h-Aicéad ab ainm do'n sagart.
  2. Nuair a bhí an pein-dlighthe ar siabhal in Éirinn, bé Domhnall Ó Conaill an chead fhear a fuair post in Éirinn an am sin. Bhí cíos mór trom ar na feirmeóirí agus bhí brón agus diom-báid ar na daoine.
    Ní rabhadar comh dhian o gCiarraidhe is a bhfodar ins na conndaethe eile. Níor dí-ceannadh aon Easbog násagairt i gCiarraidhe. Ní raibh cead ag aon sagart ó Cathair Saidhbhín aifreann do rádh san mbaile.
    Do théigheadh na sagairt o Cathair Saidhbhin go dtí Catair Geal agus "Hilgrove" agus gach dún mar sin cun (aifreann) Aifrinn do rádh ann. Na sagairt ó Doire Fhionán is
    Seán De Barra
    Mícheál De Barra