School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. (no title) (continued)

Bhí captaoin luinge ann fadó agus bhíodh sé ag ceannach rudaí thall i Sasanna chun a slighe bheatha dheánamh agus iad do thabhairt go Corcaigh cun proiféid do dhéanamh.

(continued from previous page)
    air nuair a shrois sé an bhaile. Bhí mhac aige sa bhaile agus a bhí sé a fágháil baís dubhairt sé len a mach an aít gur fhagh sé an t-ór lé h-ais an tobhair fíon.
    Thánaig an mach go dtí an aít adubhairt a athair leis agus do cuardaig sé an aít timceall an tobaír agus an phaill ach ní raibh a tásc ná a tuairisc le faghail. Dimthig sé abhaile agus bhí a athair caillte roimis. Is dhocha go bfuil an t-ór ann fós.
  2. Bhí fear sa Daingean fadó san áit go nglaodhtar Báile an Chóta ar. Bhí lán tighe de pháisti aige. Bhí lán dhá bhó de thalamh aige. Bhí sé ana bhocht. Taidhrigheacht do oidhche dul go droichead Luimnighe agus gheobhadh sé mórán airgid ann. D'innis sé dá mhnaoi é agus dhein sí císte ornan dho agus d'imthig siad go Droichead Luimnighe. Do bhuail fear leis. Do bheannaigheadar dá chéile agus dfiafraig fear an Daingin don fear eile cár bhas do. Dubhairt sé leis gur ó Bhleá Cliath agus go raibh sé ag dul go dtí an Daingean; gur taidhrigheadh dho go raibh trí chúinneach in áit go dtugaid siad Bháile Chóta air sa Daingean, gur taidhrigheadh dho dá raghadh sé ann go bhfuigheadh sé mórán airgid fé thor cuilinn ar
    AT1645: The Treasure at Home
    Tadg Ó Conchubhair