School: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (roll number 16702)

Cahersiveen, Co. Kerry
An Br. B. L. Mac Eoin

1. Ar an dtaobh thoir thuaid de Cathair Saudhbhín agus míle nó dhó ón áit 'nár rugadh Domhnall Ó Conall an Fuasgalóir tá baile fearann ar a dtugtar Goirtín. Bhíodh dún ann fadó agus ta a rian ann fós. Do réir an sgéil cuireadh roinnt óir fé bhin an dúin sin nuair a bhíthas dá thógáil.
    Breis is céad bliain o shoin bhí fear dannrach 'na chomhnaidhe inaice na h-áite 'na raibh an dún. Cúlaidh sé i dtaobh an óir a bhí fé bhun an dhúin. Cheap sé seift cun é d'fhagháilt i ngan fhios do chóch
    Oidhche spéir geolaighe d'imtig sé fé dhein an dúin agus a ramhan ar a ghuailin aige. Nuair a shrois sé an dún thosnuig se ag romhar comh topaidh in Eirinn agus tar éis roinnt ama tháinig sé treasna ar phíosa mór óir.
    Abhaile leis cómh-topaidh is a bhí 'na chosaibh. Cuir sé an t-ór ibhfolach
    Seán De Barra