Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí
An Br. B. L. Mac Eoin

Ar an leathanach seo

1. Amuich i nDromod abhíodh comhnaidhe air an bhfear seo. Théigeadh sé thimcheall na duthaighe ag lorg déirce agus é ag marcuigheacht ar asal. Fear gurbh fuirist fearg do cur air do beadh é agus dá bhrí sin bhíodh buachaillí na h-aíte ag imirt clis air go minic.
      1. daoine de réir aicme
    Mícheál Ó Murchadha
    An Rinn Aird, Co. Chiarraí
    Liam Ó Murchadha
  2. Bhí an fear bocht seo beagáinín ar eadtromacht. Bhíodh mala mór dá iomchar aige igcomhnaí agus gan ann ach clocha! B'é cúis go mbíodh na clocha aige ná cun caitheamh leis na buachaillí nuair a bheadh siad ag magadh fé nó ag imirt clis air. Déaradh sé leo igcomhnaidhe agus é ag caitheamh leo "Tabharfad gairm díbh, agus clocha treasna an ghairm"
  3. Bhíodh madra mór ag an bhfear seo igcomnaidhe nuair a thagadh sé timcheall. Bhíodh sé an-mordhalach as an madra agus b'éigin do ghach bean a' tighe rud fé leith a thabhaiart dó le h-aghaidh an mhadraidh. Nuair a fiafruightí de an raibh aon mhaitheas sa mhadra dhéaradh sé go mbainfeadh sé iomrascáil as gach aon mhadra i nUibh Ráthach.
  4. Tugadh an ainm sin air tosc go mbíodh sé ag imteacht timceall na tíre ag cniotáil lionta. Do cumadh dán 'na thaobh. D'imthigh sé mar seo:-