Scoil: Scoil na mBráthar, Cathair Saidhbhín (uimhir rolla 16702)

Cathair Saidhbhín, Co. Chiarraí

S for the sheriff who drives in his train
    T for the toilers that others may live on
    Tá an cuid eile de seo dearmadhtha ages na daoine anois.
  2. Diarmuid Ó Séaghdha:
    Duine an aerach do bheadh é seo. Bhí leor ainm ages na daoine air, "Jerry Sideways" mar bhíodh sé i gcomhnaidhe ag siubhal i gcoinnibh na gaoithe. Téigheadh timcheall na duthaighe agus chaitheadh sé oidhche annso agus oidhche annsúd. Sár sgéalaidhe do bheadh é agusbhí an mheas ages na daoine air go mór mhór ages muinntear na tuaithe.Thugaidis roinnt míne & prátaí do agus uaireannta eile thugaidis cúpla ubh do agus dhéanadh sé cúpla pinginn ortha san sa mbaile nuair a thagadh sé an trid seo.
    Chuaidh sé isteach i siopa lá agus d'fiafruigh sé de fhear a t-siopa gloinne fuiscí do thabhairt do. Do thug. "An é seo Paddy, ten years old"? ar seisean le fear a't-siopa, "Sé 'ars an siopadoir", "Bhoil" arsa Diarmad "nach beag atá an diabhal cé go bhfuil sédeich mbliana d'aois".
      1. daoine de réir aicme
    Teangacha
    Seán Ó Donnchadha
  3. Pádraig Mac Mathghamhna:
    Firín do bheadh é seo a thagadh an treo seo ó Conndae an Cláir. Bhíodh se i gcomhnaidhe ag cainne leis féin. D'óladh sé galún tae gach maidean gan siúcra ná bainne ann. "Leigheas do bheadh é sin" a déaradh sé ar tinneas cinn,