Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí beirt fhear ag cur mála mine isteach agus ráil lá agus do bhúail fear darb ainm Padraig Ó Rúachain leotha.
    Bhí dear eile i n-aice leotha ag feuchaint ortha agus dúbhairt sé "Má cuireann tú an mála sin isteach thar an ráil tabharfhad dhá phunt duit."
    Níor dhein Padraig aon ní ach bhreith ar an mála agus é caitheamh thar an ráil isteach agus do fuair sé na phuint.
    Bhí ceathrar fear in Breanndán tá sé ós cionn trioca blían ó shoin agus do bhuadar gac rás i ramhaídheachta.
    Bhí an fear caol mar ainm ar ceann aca agus beirt Fionnagáin agus Heartnaí ó Tír. Bhíod na ráiseanna cúig nó se míle ar fhaid.
    Do chuaidh an fear fada amach oidhche agus tháinig stoirm agus badhadh é.
    Tá fear na cómhnuidhe i Lios Ceárnaigh agus bhí sé ana mhaith cun spealadóireacht.