Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Fir láidre. Bhí fear i Fearanachille Pádraig Ó Ruacháin a bainm do beireadh sé ar mhála mine agus caitheadh sé isteach i ráil cairt é.
    Fir maith rámhaidheachta. Bhí dhá fir i Machaire Seán Hickson agus Pádraigh Ó Brún agus bhíodar go hana mhaith cun rámhaidheachta.
    Spealadóirí. Bhí Muiris Ó Cinnéide ó Lios Cárna agus Pádraig Ó Ruacháin go hana mhaith cun spealadóireacht agus baineadh Pádraigh dhá acra sa ló agus baineadh Muiris aon áchra.
    Bhí fear i gClochan Seán Ó Túaithigh a bainm dó agus bhíodh sé ag obair i Gcíarraighe Túaidh le speal agus nuair a tháinig sé abhaile bhí a mhuínntir á rádh ná raibh a coirce féin bainnte aige agus bhí sé dorcha nuair a tháinig sé agus chuaidh sé amach san gort agus bhain sé an coirce go léir.
    Mícheál Ó hAongusa
    Caisleán Ghriaire, Co. Chiarraí