Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí saighdiúr ag rith ón namhaid [?] agus bhí bróg lan de ór aig agus tháinig sé tríd an áit go dtugtar Mullach ceithre míle síar ó Clocán agus bhí an t'ór aige núair a tháinig sé go dtí bun an chnuich.
    Do rith sé go dtí Scragha sar a bheireadhar air ach ní raibh aon ór aige agus ní dhearfhad sé leó cha raibh an t-ór agus deirtear gur marbhuígheadar.
    Do cúarduigheadar gac aon áit ach níor fúaireadar é agus is mó duine cúarduigh ó shoin ach níor fúair aoine e.
    Deirther gur chuir sé an t-ór bhfholach in áit eighin timcheall an Abha Mhór ach do chuadhuigheadh é dhá bhlíain ó shóin.
    Micheál Ó Dúbhda
    An Choill Mhór, Co. Chiarraí