Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ins an paroiste seo darbh ainm Séan óMurchadha agus bhíodh sé raidhte go mbheadh sé amuigh gach oidhche i measg na daoine maithe.
    Dheineadh sé gach aon sórt galar go leigheas. An galar is measa a bh i ar dhuine nó ar ainmhídhe leigisfheafh Séan é. Do bhí Sagart próiste annseo le na tínn agus do vhómhairligh sé le na daoine gan aon ghéilleadh thabhairt do Seán na aon areideamhaint a tabhairt dá chuid leigiseanna.
    Do thárla go raibh capall maith ag an sagairt uair agus bhúailear breóidhte í agus ní fhéadfhadh aon doctúir í leigheas. Aoine a chonnaic an capall dhubradhar leis an sagart na raibh aoine chun í leigheas ach Séan OMurchadha.
    Do leigheas Séan an capall agus ní dubhairt an sagart aon nídh na choinne as san amach
    Micheál Ó hAongusa