Scoil: Baile Dubh, Caisleán Ghriaire (uimhir rolla 15844)

An Baile Dubh, Co. Chiarraí
Pádraig Ó Séaghdha

1. Tagann Lá an Dreóilín ar an séamhadh lá ficead de mí na Nodhlagh.
    Téigheann búachaillí óga agus búachaillí móra amach an lá san agus bíonn dreóilín ag gach dream aca.
    Deineann na búacailló móra láir bhán. Ar dtuis téigheann síad go dtí an siúnéar agus deineann sé an ceann dóibh agus annsan deineann síad an cuid eile íad féin de funsaí.
    Seachtmhain roimh an lá san tosnúigheann síad ar malairt eadaig do dheanamh agus deineann síad agaidhthe feidl. An lá roimis sin marbhuígheann síad dreóilín agus cuireann síad anáirde ar tor Chuilinn é an lá san.
    Téigheann síad ó thig go tig ag lorg airgid agus an tráthnóna ní roinntear an t-airgid in-aon-chor eathortha ac bíonn oidhche rínnce aca agus is minic a bhíonn líon dubh aca.
    Roinntear an t-airgead a bhíonn ag na búacaillí beaga eatortha féin agus deineann síad pé rud ba maith leó leis.

Micheál O Dúbhda
    Coill Mhor