Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

ar a bharra. (Cá'il sé?)

NA SRUTHÁIN
    1) Abha na Féine:- sé an reasún gur glaodadh "abha na Féine" ar an abhainn sin mar bíódh na Fíanna ag fiadhach ann fadó ar a bhruachaibh

NA TOIBREACHA
    1) Tobar a' Leasa:- sé an reasún gur glaodadh "Tobar a' Leasa" ar an tobar sin mar tá lios in-aice leis agus deirtear go bhfuil breach ann leis. Tá an tobar sin i mBaile Uí Dhuibhne
    2) Tobar Bréanain:- sé an reasún gur glaodadh "Tobar Bréanain" ar an tobar sin - mar tá sé ar bharra Chnoic Bréanáín
    3) Tobar Flainn:- sé an reasún gur glaodadh "Tobar Flainn" ar an tobar sin mar bíodh naomh san áit sin fadó gur b'ainim do Naomh Flann. Tá an tobar sin i dTaobh a'Chnuic
    4) Tobar a' Tóchair:- sé an reasún gur gladadh "Tobar a' Tóhair" ar an tobar sin mar tá sé ar taobh bóthairín go nglaodtar an Tóchair air. Tá an tobar sin i dTír Úachtrach

NA LOGÁIN
    Log an tSalainn:- sé an reasún gur glaodadh "Log an tSalainn" ar an log sin mar bídí ag deanamh morán salainn ann fadó. Sa Cheapaig atá
    Log na gCat:- sé an reasún gur glaodadh "Log na gCat" ar an log sin mar ins an log sin a téígeadh na cait a chodlad is toidhche. (Cá bhfuil sé?)
    Log an Bhuidéil:- sé an reasún gur glaodadh "Log an Buideal" ar an log sin mar geibheann na daoine i lán buideal ann
    An Cheapaigh, Co. Chiarraí
    Bríghíd Ní Loingsig