Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tá oighean oir i bhfollach ar gort le Stíophán o Murchadha agus sé an ainm a tugtar ar an ngort ná "Garraidhe na hCat". Is amhla a fuair an ghort san a ainm toise go bfuil cat i bhfeidhil an óir. Níor chuir aoinne riamh fios ar an ór sin mar tá sé ráidhte go bhfuil draoidheacht éigin mór thimcheall na pairce sin. Fadó ríamh nuair a bhí na Danair ins an dúthaig seo do cuireadh ann é, agus nuair a cuiread an teithe ortha as an ndúthaig d'fágadar an t-ór na ndíaidh ann. Tá liosachán beag ar an bpáirc agus deireann na sean-daoine gur ins an lios sin atá an t-ór i bhfolach.
    Tomás Ó Néil
    Micheál Ó Luineacháin