Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Garsún ó Bhaile Átha Cliath a bhí taghaithe ar chuaird fé n'dtuaith de'n céad uair. Deirig sé go moch an chéad mhaidin agus chuaidh sé amach ag feachaint ar gach éinní. Ar ball beag tháinig sé thar nais agus "pus" air. Nuair a cuireadh a bhreicfeast ar an mbórd roimis d'iarr sé ar bhean an tighe gan aon bhainne chur na chuid té.
    "Nách maith leat bainne a croide"? arsa bhean an tighe leis, "Is maith liom an bhainne a bionn againn i mBaile Átha Cliath," ars an garsun, "Ach ní maith liom an bainne atá agaibh-sé annso, "Ach níl aon deifridheacht eadhartha," ar sise, "Tá agus ana deifridheacht," arsa an garsún," Geibhimhíd bhuideal deas glan, agus an bainne istig ann, i mBaile Átha Cliath, ach bíonn oraibh -se sean-bhó shalach d'fághail agus an bainne d'fáscadh aisti."
    Eibhlís Ní Rócháin