Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tímcheall céad bliain ó shóin bhí triúr ban -sidhe i gcnocaibh i gCorca Dhuibne. Do bhíodar scapaithe ó na chéile. Bhí ceann aca i gCnoc gleann Duibh - Shleibhe, an ceann eile i n Gleann Scanachuirp agus an tríomhadh ceann Sa Mhacaire. Nuair gheibheadh daoine áirithe sá paróiste seo bás bhiodh na mná - sidhe ag gol cúpla oidhche sar a géabhidís bás Clann amháin diobh so do bheadh ná Muinneacháin. Sar a gcailltear duine de's na Maoineacháin i mbeanndán, ná in aon áit eile na mbíonn siad, cloistear an bhean Sidhe roim an bás.
    Padraig Ó Muineacháin
    Mairtín Ó Dubhdha