Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Fadó bhí fear agus bean ann agus bhíodar pósta. Ón an lá a phósadar ní raibh lá cómpórdac aca mar gach lá bhídis ag troidh. Aon rud do dheineadh an bhean ní bhíodh an fear sásta, agus aon rud dheinedh an fear ní bíodh an bhean sástha. Aon lá amháin do dhein an bhean císte milis agus bí sé go deas. Do gheárr an bhean an císte agus do thug sí blúire don bhfear agus do chaith sé an císte amach an dorus. Tháinig fearg ar an bhean agus dúbhairt sí na seasóchadh sí leis an obair seo aon lá eile. Fúair sí a seál agus do rith sí amach an dorus agus do chuaidh sí ag obair ar straid eigin. I gcionn trí mblían tháinig an bhean abhaile agus núair a shrios sí an baile do chualaidh sí go raibh a fear marbh. Do chrom an bean ag gol, agus do rith sí go dtí an Roilig agus do rith sí go dtí an tíg feachaint an a raibh sé ann cúaidh sí tar nais arísgo dtí an roilig agus do thosnuig sí ag paidreóireacht. D'fhan sí annsan nó gur chealg neanntóg í, agus do rith sí abhaile agus dubairt sí "marb nó beó tá an chealg ionnat".
    Eibhlín Ní Lóinghsigh