Scoil: Baile Uí Dhuibhne

Baile Uí Dhuinn, Co. Chiarraí
Seán Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    uirthi. Nuair a fúaireadar ar an mbótar í is amhlaidh ná raibh sí marbh anachór, ar meisce a bhí sí, mar d'ól sí an bheath-uisce, nuair do bhris sí na crúscaí. Do rith Seán go dti tíg a carad agus do ghlaodaigh sé air, "A Taidg, a Taidg" ar sisean anois nó riamh taímíd réidh". Tháinig an Mhúil abhaile agus níl aon "croiceann uirthi, agus cuirfear an dlighe orainn agus seólfar thar fairrghe sinn" "Éist, Éist" arsa Tadhg, "tá seidt agam. Cuimfhimíd an croiceann ar an múil arís, agus ní abróchamíd lé h-áoine é" do chuireadar an croiceann ar an múil arís agus do cheangluidheadar le meatháin é. Ins an Earrach do thosnuigheadar ag fás ar dhrom na múlach agus gach aon t-Samhradh an fhaid a mhair sí bhí Seán ábalta ar an méid tuigí do ghéarradh de dhromh na múlach, is a dheánfadh dhá chliabh, do. gach Samhain.
    AT1911A: Horse's New Backbone
    Cáit Nic Gearailt