Scoil: Mín Árd

An Mhin Aird Bhuí, Co. Chiarraí
Ml. Ó Caomháin

Ar an leathanach seo

1. Bhí an fear seo 'na chómhnuidhe fadó i gCúl na gCupóg in aice le Abha na Scáil. Feirmeóir láidir a bheadh é go raibh féar ceithre mba déag aige agus bhí meas dá réir ag na daoine air
    Ní bhíodh aon aighneas na tuiteam amach idir na comharsain na gurb' é Seán agus an Sagart Pharóisde a socruighca é agus omós agus lúthgáir (luathgháird) am domhain rómpa, agus pé socrú a dheinidís chaithfeadh na h-aoinne bheith sásta leis. Ní bhíodh aon bhreitheamain eile acu an uair sin.
    Do thuit Seán sa tsaoghal agus chuaidh sé chun deire nó ná raibh ach dá bó aige, agus má dhein is beag duin éigin ó'n mbaile leis lá. "Dheara a Sheáin," ar seisean, "ní fheicim aoinne ag glaodhach ort chun aon tsocrú a dhéanamh anois." "Á níl" arsa Seán, "mar níl agam ach meabhair dá bó anois."
  2. Siobhán na nGeimhleach
    Dhein fear óg darb' ainm O Muircheartaigh coir éigin agus b'éigin do dul ar a choimeád. Bhí an tóir 'na dhiaidh agus breab mór airgid le fághail ag aoinne a inneosadh do'n arm cá raibh sé le fághail. Ní fada a stadadh sé in aon áit. Do shiúbhail sé Uíbh Ráthach agus do tharla tráthnóna samhraidh agus é i nGleann Beithe gur ghaibh sé thar brághaid agus Siobhán na nGeimhleach agus a
    Mícheál Ó Cinnéide
    Na Dúnta Thoir, Co. Chiarraí