Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (gan teideal)

Bhí fear ann fadó agus bhí feirm bheag aige. Ní bhíodh aon rud ag fás sa bhfeirm ach féar ar fad. Ní raibh aon stoch aige ach capall amháin...

Bhí fear ann fadó agus bhí feirm bheag aige. Ní bhíodh aon rud ag fás sa bhfeirm ach féar ar fad. Ní raibh aon stoch aige ach capall amháin. Nuair a bhíodh an féar sabhálta aige ní dheinfeadh sé ach é díol leis na daoine.
    Tháinig fear cuige ó Tráighlí lá agus d'iarr sé dhe an raibh aon féar le díol aige agus dubhairt seisean go raibh. Bhí an fear ag cainnt ar bhean a chonnaic sé nuair a bhí sé ag teacht ó Tráighlí. Do cuaidh sé go dtí Tráighlí an lá na diaidh sin. Níor connaich sé an bhean nuair a bhí sé ag dul go Tráighlí. Do chuaidh sé go dtí Tráighlí an lá 'na dhiaidh sin leis an bhféar. Nuair a bhí sé ag teacht abhaile do cuala sé glór agus dféach se 'na thimcheall. Do chonnaic se an bhean agus rud éigin 'na láimh aice. Níor dhein an fear ach tabhairt fáithe agus do bhain sé di an ruf a bhí 'na láimh aice do bhain di. Do cheanhail sé na lamha agus na cosa Do chuir sé an bhean is teach sa chairt agus thug sé go dtí na fardaí í.
    Seán Ó Loingsigh
    Pádruigh Ó Loingsig