Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (gan teideal)

Timcheall an bhliain 1840 bhí an gorta in Éirinn. Bhí na daoine bochta ag fághail bháis leis an ocras. Bhí bean i nGairpine abainn Uí Ceallacháin...

Bhí an bean so go maith do's na bochtaibh. Lá amháin tháinigh fear go dtí an doras agus é ag fághail bháis an ocras. Dúbhairt sí leis saidhe síos go mbeadh an císte déanta. Do shuidh sé síos cois na teine agus do thosnuigh sé ag rith an císte nuair ná raibh an bhean ag féachaint air.
    Nuair a bhí an císte déanta thugh sí cupán baine géir agus ceathramha de'n císte. D'ith sé an ceathramha císte agus thug sí ceathramha eile do. Nuair a bhí sé ag imtheacht thug sí beagán cruithneacht do. Ní raibh
    Seán De Baróid
    An Meal, Co. Chiarraí