Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

1. (gan teideal)

Fadó riamh bíodh sígheóg leis feiscint inaice le Tráighlí. Tá bóthar a' dul treasna barra an cnuich...

Fadó riamh bíodh sígheóg leis feiscint inaice le Tráighlí. Tá bóthar a' dul treasna barra an cnuich. Nuair a bhíodh na daoine a' dul treasna on baile mór go déanach ist' oidhche do thiocfadh an sídheóg amach ar an mbóthar rómpa agus bíodh teine amac as a bhéal.
    Oidhche amháin do bhí fear ag teacht abhaile ó'n mbaile agus bhí sé ar meisge. Níor chuimhnigh sé aran sídheóg in-aon-chor go raibh sé inaice na h-áite na raibh sí le feiscint. Annsan do bhuail sé an chapall, agus díreach nuair a bhí sé ag dul treasna na h-áite do léim sí amach ar an mbóthar roimhe. Do bhuail sé an capall ach rug an sídheóg ar ceann an capaill agus ní
    Seán Ó Máirtín
    Baile an Bhúlaeraigh Theas, Co. Chiarraí