Scoil: Scoil na mBráthar, An Daingean (uimhir rolla 16703)

Daingean Uí Chúis, Co. Chiarraí
An Br. P. Ó hAragáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí feirmeóir thall sa Baile Dubh céad bliain ó shin agus bhí féar trí bó aige. Diarmuid Ó Dhúinn ab ainm dó agus do bhí buachaill aimsire aige darb ainm Séamus Ó Brioscaláin. Níorbh fhéidir do píosa talmmhan a thabhairt dó agus dó bhí an tiagharna talmhan a chur amach as an dtalamh. Bhí alan coirce agus cruithneachtan aige agus rugh sé seacht nó h-ocht málaí de chun iad do dhíol.
    D'imthigh sé leis fo dtí an margadh agus bhuail tigh breagh leis. Ní fheaca sé aon tigh ann riamh agus bhí iongantas air. Tháinig beirt fhear amach cuighe agus ceannuigheadar uaidh é. Fuair sé dhá sgilling ar an gcoirce agus leat-choróinn ar an gcruithneacht. Chuir an beirt an capall isteach í stabla agus coimeádar an é go dtí an maidin. Ar maidean thugadar leó fear a bhí curtha an lá san agus cuireadar bríste air. Do cuireadar isteach sa chairt é agus go sgaoileadar abhaile an chapall. Timcheall
    AT1792A: The Priest's Pig
    Gabriel Brích