Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    macairí. Thánadar Béal na gCloc aniar go Baile Móir. Bhíodar sa Bhaile airís go luath tráthnóna agus cuaidh an beirt aca a chodhladh an oidhche sin. Ar maidin go moc d'eiriig Seámas Ó Gormáin. Dúbhairt sé leis an fear eile an raibh sé 'na shuidhe acht dúbhairt sé go raibh raibh gac aon cnámh 'na corp tinn. Dúbhairt Seámas Ó Gormáin go raibh sé féin cómh maith agus a bhí sé riamh agus dhein sé babhta rinnce. Do cuaidh an fear thar lear abhaile agus ní fada a bhí sé sa bhaile nuair a cailleadh é taréis an' siubhlóid ar fad.
    Máire Ní Gríbhthín, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Pádraig Ó Súilleabháin, Baile an Góilín, Dainghean dom é.
  2. Doineann
    Tímcheall deich mbliadhna fichead ó shoin tháinig gála mór gaoitne i bparóisde Múrach. Tímcheall na Nodhlag a b'eadh é. Do thosnuigh sé ar a deich a chlog san oidhche agus ní chiúinigh sé go maidin. Ní raibh aon coinne ag aoinne leis. Níor fhágadh aon stáca sa pharóisde nár séideadh. Bhí stán
    1. próisis agus feiniméin
    Pádraig Ó Súilleabháin