Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an aitinn ghil:- Seana bhóthar é sin atá i mBaile an tSléibhe. Ní cuimhin le h-aoinne cathain a deineadh é.
    Séamus Ó Loinghsigh, Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Muiris Ó Loinghsigh, Baile an Góilín, Dainghean do é.
  2. Tá Lá Sin Seáin ar an ceathramhadh lá fichead de Mheitheamh. Deintear teinte cnámha i ngach áit an oidhche sin agus bíonn na daoine óga ag rinnce ina dtímcheall agus suidheann siad síos ar cloca móra. Nuair a bhíonn an teine ag dul amac bíd ag breith ar na lasair le na lámha.

OIDHCHE SHAMHNA
    Oidhche móir spóirt ag na Gaedhil iseadh oidhche Shamhna. Tagann sí an t-aonadh lá fichead do Dheire Fóghmhair. Bíonn súipeár mór i ngach aon tig an oidhche sin agus deintear bairighin breac i gcoir an tsuipeár agus cuirtear mórán rudaí isteach ann fainne, ceirt, méaracán, cipín, agus raol. Nuair a bhíd ag ithe is mó fonn cuardaig
    Séamus Ó Loinghsigh
    Muiris Ó Loinghsigh