Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an t-uisge go léir aisti. Cuiridís amach ar árús ag fuaradh í. Nuair a bheadh sé cruaidh leaghaidís airís é. Bhí múnla i ngach aon tig an uair sin. Gheibhidís crúiscín beag cun an geir a leigint isteach sa múnla. Bhíodh an snáithín beag caol aníos lár slíghe sa mhúnla agus théigheadh an geir síos ar gach taobh di. Bhíodh na daoine suas insan oidhche a ndéanamh so.
    Siobháin Ní Fhiannachta, Baile an Góilín, Dainghean.
    Thug Máire Ní Fiannachta, Baile Góilín, Dainghean di é.
  2. Coinín Ainmhighthe Allta
    Bhí coinín i mBaile an Góilín tímcheall cúig mbliadhna ó shoin. Bhí ana rith aige agus bhíodh gach aoinne ag iarraidh breith air. Dath bán a bhí air. Aon lá amháin tháinig muinntir an Dainghean amach agus dachad cú aca. Cuireadar an coinín amach as an bpoll le madra beag. Sgaoileadar na cuite ina dhiadh acht ní fhéadfaidís breith air. Caitheadar tabhairt suas tráthnóna. Dúbhradar go raibh draoidheacht aige. Fuaireadh marbh cúpla lá ina dhiaidh sin ar an gcnoc é.