Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní ceart aon uaig nuadha a déanamh Dé Luain nó na h-aon uair a geobhfá thairris cídhfá rud éigin ann. Dá mbeadh bád nuadh agat ní ceart duit dul ag iasgach ar an Satharn nó ní bheadh an rath ort.
    Ní ceart do leanbh dul ar scoil Dé Luain nó caillfí an leanbh san sar a mbeadh an bliadhain caithte.
    Níor ceart duit aistriúghadh go dtí tig nuadh Dé Máirt nó bheadh duine éigin do lucht an tíghe sin marbh sar a mbeadh an bliadhain caithte. Nuair a raghfadh ag baint coirce an céad lá ní ceart duit tosnúghadh go dtí lár an lae.
    Máire Ní Gríbhthín, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Seán Ó Cathasaig, Baile an Góilín, Dainghean, dom é.
  2. Ráthanna agus Liosanna
    Tá lios sa Loc. Deirtear gurb iad na Loclannaig a tóg í ar dtúis. Lios cruinn iseadh í. Tá trom ag fás anáirde