Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    na prátaí tháinig an dubh ortha. Ní raibh aon phráta age's na daoine i gcóir na nua-bhliadhna agus chaitheadar fios a chuir ortha go thíorthaibh thar lear. Nuair a duibh na prátaí an céad bliadhain tháinig tuille mór agus lean sé ar feadh seachtmhaine nó níos mó. An bliadhain 'na dhiaidh sin bhí feabhas ortha agus níor dhuimh acht beagán díobh. Ní bhíodh aon rud le n-íthe acht iasg agus bainne an bliadhain sin. Bhí suas le ceithre púnt ar paca mine agus ní raibh aon airgead ages na daoine, chun é ceannach. Gheibheadh mórán daoine bás leis an ocras ar thaobh an bhóthar. Fuair mórán daoine bás san áit seo. Fuair suas le dhá céad duine bás leis an ocras 'sa pharóisde séo ar thaobh an bhóthair. Bhí i bhfad níos mó doine ann an uair sin ná mar a thá anois.
    Eóghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean.
    Thug Eóghan Ó Fiannachta, Baile Móir, Dainghean do é