Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhí sé i gcómhnaidhe suidhte cois na teine. Is mó uair a dúbhradar leis druidim siar uaithe acht ní dhéanfadh. Do leag an ghaoth an tsimné agus do thuit cloch anuas ar a ceann agus do scoilt sé an cheann ar fad. Ní raibh sé ábalta ar puinn cainnte do dhéanamh ar feadh cúpla lae, acht nuair a bhí sé ann cainnt do dhéanamh sé an chéad rud a dúbhairt sé ná:- "Bí sé im cheann riamh suidhe in aice na teine acht tá sé im thóin anois" agus níor suidh sé cois na teine as san amach. Do bhí tóirneacha ann chómh maith an oidhche sin. Do bhí fear ina chómhnaidhe i Sráid na nGabhar darbh ainm do Tomás Ó Conchubhair. Níor chuaidh sé go dtí aon Aifrinn riamh. Do bhí tigín beag aige i Chapel Lane. Do bhuail splannc é agus dóghadh go maith é. Deirtear ná raibh a leithéid de stoirm annso ó trágh na díleann agus na beidh go deó.
    1. próisis agus feiniméin
    Seán Ó Gribhthín