Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

Ar an leathanach seo

1. Tímcheall 50 bl. ó shoin do thug Mícheál Dubáin ó Baile - íochtrach Gáirdín ar iasacht do Mhícheál Dave. Do bhí driothar ag Mícheál Dave darbh ainm Tomás. Do bhí taidh reamh aige sin go bfheacha se corcán mór óir ins an ngáirdín (i lios a bhí sa gháirdín) lar na mháireach do thosnaig sé ag réabadh an leasa agus do fuair sé páta óir. Nuair do chonnaic sé an pláta do gháir sé agus do thug leis abhaile é. Cheap sé ná raibh faic eile ann. Nuair do chualaidh Seán Ó Dubáin an sgéal do thosnaig sé fhéin ag réabadh agus do fuair sé muga sobheirní agus ise an dáta a bhí ortha na 1072. Do thug sé an chuid is mó dhíobh go dtí an mbainne agus do fuair sé £500 ortha. Deir na seandaoine go bhfuil a thuille ann mar chídhtear solas ann go minic gan oidhche agus deirtear gur bamhlaidh thagann ann solas ann chun
    Seán Ó Gribhthín
    Muileann an Ghlíomaigh, Co. Chiarraí