Scoil: Baile an Ghóilín (Scoil N. Finghín) (uimhir rolla 16892)

Baile an Ghóilín, Co. Chiarraí
Dll. Ó Loingsigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    an máirnealach air agus do lámhach sé é agus chuir sé i bpoll eile éinaice na háite sin. Tugtar go dtí an lá indiu uaig an mháirnéalaigh ar sin. Taréis a chúram do dhéanamh sa Daingean chuir sé do chun fairrge airís agus níor chualaidh aoinne aon trácht air riamh ó shoin. Deirtear go minic a tugadh fé é d'fághail acht ní bhfuair aoinne é. Gach maidin bhíodh an áit reabtha agus deir siad timcheall annso gur b'é an Captaen a dhein an réabadh . Nior thug aoinne aon iarracht ar é dfagháil le tamall mór anois mar bíonn eagla ortha.
  2. Tímcheall 100 bl. ó shoin bhí fear i gCill a ruith gur b'ainm do Mícheál Ó Cíománaig . Lá bhí sé ag baint prátaí agus fuair
    Séumas Ó Loinghsigh
    Bríghid Ní Loinghsigh