Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

Ar an leathanach seo

1. Bhí Bantreabhach fadó ann agus bhí mac aice agus giodán beag talamhana agus bhíodar ag déanamh maireachtála air nó gur chaith an tighearna talmhan amach iad.
    D'imthigheadar ag iarraidh déirce ó áit go h-áit, agus an téagar a bhíodh in imtheacht an lae aca théigdís chuig an mbaile mór tráthnóna agus dhíolaidís é. Bhíodar ag déanamh go h-an cheart agus ag sabháil roinnt airgid.
    An tráthnóna seo bhí go leor daoine ag fiafruigheadh díobh an raibh bainne acu. Nuair a bhí siad ag teacht go dtí teach an lóistín bhí fear ar chornéal na sráide ag diol ceaintíní. Meas tú" adeir an mac, "nár mhaith an dóighe ceaintín a cheannach. Cheannuigh agus bhíodar bródamhail as.
    Lá'r na bháireach d'imthigh leo i na ngnó agus bhí braon bainne ag dul ins an gceaintín annseo agus annsiúd ó na comharsanaí nó go raibh an canna lán. Thugadar aghaidh ar an mBaile Mór. Tar-éis tamaill bhíodar tuirseach
    Seán Seósamh Ó Cúláin
    An Lochán Beag, Co. na Gaillimhe