Scoil: Sailearna (Buachaillí)

Selerna School, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
M. Ó Catháin Bean Uí Chatháin T. Ó Séaghdha

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cainnt le na mháthair gach maidin. Bhíodh sé ag radh le na mháthair i gcomhnaidhe nach bhféadadh sé a dhul i n-éindigh léi mar go raibh sé faoi dhraoidheacht ag an Maighdean Mhara.
  2. Bhí beirt dearbhráthair ann fadó. Dearbhráithair saidhbhir agus dearbhráthair bocht. Bhí beirt mhac ag an dearbhráthair bocht agus ní raibh clann ar bith ag an dearbhráthair saidhbhir. Chuile shórt a gheobhadh clann an fhir bhoicht amuigh thugaidís chuig an dearbhráthair saidhbhir é. Lá amháin bhí siad amuig sa gcoill agus chonnaic siad éan an-deas. Bhain siad cuid de'n chlúmhach dhó agus thug siad abhaile ag an dearbhráthair saidhbhir é. Rinne sé an-ionghantas dó agus d'fhiafruigh sé dhá chuid fear cé'n ciall a bhí leis. Dubhairt na fir leis "An chéad dhuine a d'iosadh an croidhe a bhí ina an éan go mbeadh mála óir faoi na chloigeann gach maidin nuair a d'éireóchadh sé." (ar maidin.)
    AT0300: The Dragon‑Slayer
    AT0567: The Magic Bird‑Heart