Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí bainisteóir an bhainc ar tí dhul ar thuras fhada lá amháin. Díreach ar a naoi a chlog do bhí an traen ag imtheacht. An oidhche roimh-ré ghlaodh sé ar an bhfear-faire teacht chuige, agus dubhairt sé leis é a dhúiseacht ar a ceathramh[a] roimh a naoi, go raibh sé ag imtheacht ar an traen.
    "Ní dhéanfaidh sin cúis" arsan fear faire "ní bheidh tú in am".
    "Tabhair aire dodh ghnó féin" arsan bainisteóir "agus déan mar a deirim leat".
    Rinne an fear-faire amhlaidh. Ghlaodh sé ar an mbainisteóir díreach ar a ceathramha roimh a naoi. Nuair a bhí seisean réidh d'imthigh sé acht go deimhin bhí sé déidheanach. Ar theacht ar ais dó casadh an fear-faire air, agus bhí fhios aige to raibh an traen imtighthe, agus nach raibh an bainisteóir in am