Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

Ar an leathanach seo

1. Biolar - biadh maith folláin a fhásas i srutháin a thagas as toibreacha fíor uisge. Deireadh na sean-daoine go gcuirfeadh sé croidhe nuadh i nduine.
    Duileasg agus cairrigín - Cois fairrge seadh bhíos siad sin le fágháil. T[á] ádhbhar ionnta ar a dtugtar "Íd[ín] Má ghearrann duine a mhéar agus má chuireann sé braon ídín ar an lot marbhóchaidh sé aon nimh a bhéas ann agus leigheasfaidh an chréacht gan mhoill.
    Má itheann duine carrigín, tá leigheas ann do'n duine ar a bhfuil an eitinn, agus má tá slaghdán ar dhuine leigheasfaidh sé é gan mhoill.
    Feamain - Má chuireann duine boilgín de'n fheamuinn a thaganns isteach ar an dtráigh in a bhéal, agus má
      1. cleachtas an leighis