Scoil: An Clochar, Port Omna

Port Omna, Co. na Gaillimhe
An tSr. M. Lorcáin

Cluain-Mhic-Nóis.
    I rith an achair ó bhliadhain 838 to dtí 845 is beag nach ar a gcaomhamhaint a bhí lucht léighinn Cluana Fearta, mar ní túisge iad cruinnighthe 'un a chéile ná an Lochlannach sa mullach ortha dhá mharbhú is dhá gcreachadh. Acht mar sin féin bhí an lá ann i rith an achair chéadna nuair a tháinig Aodh, Mach Riogh Uladh adtuaidh le n-a dhílseacht a dhearbhú do Fheidhlimidh Mac Cromthainn a bhí in a rí ar Mhumhain san am agus rinne an dearbhú sin i mainistir Cluana Fearta sa mbliadhain 840.
    Is minic in a dhiaidh sin a creachadh an mhainistir. Tháinig Tomar aníos ó Luimnigh sa mbliadhain 869 le ár agus slad a dhéanamh ar an mainistir, acht bhí an áit folamh roimhe. Beirt nó triúr de na manaigh a bhí ibhfolach sa roilig mharbhuigh sé iad gan truaigh gan tróchaire.
    Cluain Fearta, Co. na Gaillimhe