School: Crois Bhóthar

Poll an Chorraigiúin, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. (continued from previous page)
    Gheibhidís píosa gréise agus píosa baraigh agus dhéanaidís é i sreangán mór agus cuirtí isteach i bpíosa miotail ar a dtugadh
    "griset" agus leagadh isteach ann é. D'fhághaidís annsin é ar feadh cúpla lá go dtí go mbéadh sé cruaidh agus annsin lasfaidhe e.
    Sí an chaoi a ndéanaidís na ciseáin ná gheibhidís slait saileóige agus chuireadh siad síos san talamh iad annsin chuireadh siad cinn eile treasna ortha isteach is amach tríd na ceannaibh a bhíodh in a seasamh go mbíodh an ciseán sáthach mór. Chuiridís lámh annsin
    air agus bhíodh sé níos fearr ná ceann ar bith atá le fághail anois.
    Dubhairt mo shean-mháthair freisin go raibh roth lín ag a máthair agus go raibh roth casadh ag a sean mháthair. Sí an chaoi a
    ndéanaidís an lín ná cuirtí ar dtús é. Annsin nuair a bhíodh sé aibidh tarraingtí é agus tógtaí go trínsí é agus nightí é agus fágtaoí annsin é go mbíodh sé lobhtha. Cuirtí amach faoi taithneamh na gréine é chun é a thiormú. Gheibheadh cailiní sliseanna annsin
    Nóra Ní Núthail
    Cluain Caoin Beag, Co. na Gaillimhe