School: Crois Bhóthar

Pollacorragune, Co. Galway
Eibhlín Ní Bhreitheamhan

1. Tá Caisleán na Circe mar ainm ar chnoc amháin ins an gcuid de'n pháirc atá ag muinntir Laighin anois agus sé an fáth a tugadh sin air na seo: Tá sórt bun-theáichín ar a bharr ina mbíodh cearca fadó agus deirtear gurbh cearc fraoigh agus coileach a thóg é. Tá an sgéal seo faoi freisin. Uair amháin bhí fear ag teacht abhaile san oidhche agus bhí sórt aithghiorra thart an gcnoc agus chonnaic sé Leipreachán ag obair annsin. Rug sé ar an Leipreachán agus d'iarr air an t-ór a thabhairt dhó. D'innis an Leipreachán dhó go raibh sé ins an áit ina raibh bata saidhte sa talamh. D'imthig an fear
    Cloonkeenbeg, Co. Galway
    Áine Ní Bhriain