Scoil: Gort na Léime (uimhir rolla 13012)

Gort na Léime, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Dá mbead gearradh ar chos no lámh duine fadó cuirtí síos cloc eibir sa teine. Nuair a bheadh an cloc beagnac dearg togtaoi anios í agus cuirtí da braon uisge, agus braon uisge, agus braon bainne leamhnacht anuas ar an gcloic. Spaid leamhnacht a tugtaí ar sin. Annsin nightí an gearradh leis an spaid leamhnacht.
    Pian i gcluais duine. Bhíodh leigheas ar seo aca fadó corán a chur síos sa teine agus nuair a bead an corán te braon beag uisge a leigean anuas de isteach sa gcluais sinn.
    Dá mbaineadh madadh greim as duine baintí beagán de fionnadh an mhadaidh agus cuirtí leis an ngearradh é.
    Bhí leigheas ag na sean-daoine ar nasgóid. Níor mhór dul chuig "uisge na dtrí teorannta" ar fead naoi lá agus an nasgóid a nighe leis an uisge sin. Caitfead an duine a bead an nasgóid air bheith annsin ar maidin agus an nasgóid air bheith nighte aige roimh eirighe na gréine.
  2. Cuiread a lá daoine sa mbaile seo as a seilbh mar seo a thárla sé. Bhí an baile is seilbh "Caitlin Handcock". Is aice a bhí an dúithce. Bhí fear as an mbaile seo darbh ainm Padráig Mór O Chiarain an baile aici. Drocfhear a bhí ann. Chomhnuigh sé sa teac i goire dom, agus ta an teac annsin fós agus tá ingin a inghine pósta ann. Da réír (?) mar cuala me o na sean daoine ba deacair fear ba measa na Pádraig Mór a fághail. Is dóig
    Pádraig Pleamonn
    Coill an Chaclaigh, Co. na Gaillimhe