Scoil: Gort na Léime (uimhir rolla 13012)

Gort na Léime, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Ceallaigh

Ar an leathanach seo

1. I mí Meitheamh 1918 bhí toirneach mhór agus teinntreach . Bhí bheirt fhear ag baint móna ar an bportach cúpla míle as seo, stop siad nuir a thosuigh sé ag eirighe an- dona ar fad agus thosuigh siad an rith abhaile. Ar mbealach mharbhuigh an teintreach iad. Tháinic dath dubh ar an mbeart aca nuair bhí siad leath uair marbh . Marbhuigheadh caoirig,caiple, agus leagadh cramnte ar fud an h-áite an lá céadhna Sé Gioblán agus Dómhnallán na h-ainmneaca a bhí ar an mbeirt fhear a marbhuigheadh agus chomnuigh siad i bpaiste i bparáoiste Chill Chiaráin.
    1. próisis agus feiniméin
    Pádhraic Pléamonn