Scoil: Gort na Léime (uimhir rolla 13012)

Gort na Léime, Co. na Gaillimhe
Liam Ó Ceallaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mna óige agus muintear an fir óig ag coimhlint cé aca bhéadh ag teach an bainnse ar d-tús. Tá sé ráidhthe go raibh bainfhéis ar an mbaile seo uair amháin. Bhí coimhlint mar sin eathara agus chaith fear a drioshúr féin anuas den capall inaice leis an áit í bhfuil sgoil Gort-na-léime anois. Le súil go mbéadh seo indon an capall a chur ag rith níos mire agus go mbéadh sé féin ar an "tsráid" ar d-tús. Is minic a tharraing an coimhlint seo achrainn ag bainfhéis. Fado.
  2. Aimsir na Géarleanamhna
    In aice mo cheanntar tá cláis beag í d-tugtar "Lag an Aifrinn" air. Bhíodh na daoine cruinn annseo agus an sagart ag rádh an aifreann naomhtha ann dóibh in aimsear na Géarleanamhna Lá amháin nuair a bhí an sagart ag críochnughadh an aifrinn. Chonnaic na daoine na saighdiúirí Gallda ag teacht. B'éigin dóibh imtheacht leo go h-obann agus leis an deifir a bhí ar an sagart rinne sé dearmad ar an clog beag an aifreann a tabhairt leis. Blianta ó sóin bhí fear darab ainm Séamus Ó Shlataire ag baint fataí inaice le Lag an Aifrinn agus fuair sé an chlóg beag sa gcréfóig. Chualaidh an
    1. am
    Pádhraigh Phléamonn