School: Anach Cuain

Eanach Dhúin, Co. na Gaillimhe
R. S. Ó Conaill

1. (continued from previous page)
    Síos i dtalamh Scullaigh tá bóithrin faoí talamh ach ní dheachaidh aon duine síos ann aríamh. Chúaidh an t-Athair Ó Maolámhaigh síos ann píosa den bhealach. Siltear go bhfuil daoine curtha nó go bhfuil potaí óir ann i bhfolach ann.
    Tá seomra ins an caisleán agus tá doras íarainn ann, tá cuid de na daoine ag rádh go bhfuil pota óir ann. Deireann daoine eile go bhfuil daoine curtha ann agus deireann cuid eile fós go bfuil an doras sin ag coineál súas an caisleán agus dhá leaghfhadh aon duine an doras go dtuitheach an caisleán.