Scoil: Clochar na Trócaire, Baile an Róba

Baile an Róba, Co. Mhaigh Eo
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. Ins an t-sean aimsir duine saidhbhir ar bith a caill cuireadh fáinní agus óir sa chómhnra leo agus bhíodh ar na daoine muintreacha gach aire a thabhairt d'on chómhnra mar gheall ar na rogairi a tagadh san oidhche agus bhainidís gach rud luatmar dá mbeadh sa cómhnra. Bhí bean go comraidhe ag an mnaoi saidhbhir seo a cailleadh agus dubhairt an comraidhe seo dá mbeidh sí in-ann siubhal go rachaidh sí go dtí an cómhnra agus go maireadh sí é seachtmain. D'fiafruig sí dá mac an iomprócadh sé í cómh fada leis an uaig agus go maireadh sí an cómhnra an oidhche sin. Dubhairt sé nach n-iompróchadh sé í. D'fiafruig sí don buacaill aimsire an iompróchadh sé í agus go dtiubradh sí punt do. Iompróchadh thú chomh fada leis an uaigh agus chuaidh sí ar dhruim an bhuacalla. Nuair a bhí sí ag teacht chomh fada leis an uaig bhí ceann de
    AT1791: The Sexton Carries the Parson
    Brighid Ní Chuinn