Scoil: Clochar na Trócaire, Baile an Róba

Baile an Róba, Co. Mhaigh Eo
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. In aice ár dtighe i mBaile-Mháirtín tá páirc bheag agus a lán cloch mór inntí. I mblianta an Ghorta Mhóir nuair a bhí na daoine ag fághail báis leis an ocras cuireadh a lán daoine inntí gan cónra ná rud ar bith mar sin. Ní raibh rud ar bith thart timceall ortha acht tuighe agus í lár na h-oidhche a cuirtí iad. Cuireadh cúpla pháistí inntí freisin. Deireann na daoine go mbíonn solus le feiceál ann oidhche dorcha.
    Tá páirc eile in aice na h-áite céadhna agus dá mbeadh tú ag dul tríthe oidhche dorcha geobhfadh tú an "Fóidín Mara". Tá lios mór sa bpáirc céadhna.

Pádhraig Ó h-Aodha
    Baile Mháirtín