Scoil: Clochar na Trócaire, Baile an Róba

Baile an Róba, Co. Mhaigh Eo
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. Tá áit in aice mo thighe ar a tugtar "Rath na gCupán". Tá sean lios ann agus crainnte ag fás ar bhárr an chlaidhe atá thart timcheall air. Dubhairt na sean-daoine go raibh leipreachán ann fadó agus go mbíod sé ag déanamh cupán a mbíodh dhá chluais ortha agus ar a tugadh "noggins". Bhíodh na cupáin sin déanta as adhmad.
    San oidhche a bhíod an leipreachán ag déanamh na gcupán agus an duine a thogfadh deoch as ceann acú ní bhfuigheadh sé bás go deo.
    Nuair a bhíod na daoine ag dul thar an lios chiodh siad é agus é ag seinm ar an gcláirsigh. An té a bhuailfeadh sé gheobhfadh sé bás an oidhche sin.
    Pádhraig Mac Grait, Lios an Bhealaigh
    Cáith Nic Ghraith