Scoil: Clochar na Trócaire, Baile an Róba

Baile an Róba, Co. Mhaigh Eo
Na Siúracha

Ar an leathanach seo

1. Tá mise in mo chomhnuidhe i mbaile beag cúig míle ó Baile an Rodhba agus sé an t-ainm atá air ná Bailemáirtín. Tugtar an t-ainm sin air mar núair a tháinig saighdiuirí Cromaill go h-Éirinn fadó tháinig ceann acú go Bailemháirtín agus casadh fear air darbh ainm Mairtín agus d'fiafruig sé de Máirtín an sort talmhan a bhí thar timcheall na h-áite. "Ó" arsa Máirtín, "ní fiú biorán é". "Well , más sin é an chaoí" arsan saighdiúir, "coinnig tú féin é",
    agus ón lá sin amach tugtar an t-ainm sin air.
    Cillmheadhon:
    Tugtar an t-ainm sin air mar nuair a tháinig Naomh Pádraig go h-Éirinn fadó chuir sé trí cill ar bun thar timcheall na h-áite seo. Chuir sé ceann i gCillmheadhon agus chuir sé ceann ar an taobh theas agus ceann eile ar an taobh thuaidh de agus ó thárla go raibh an ceann i gCillmheadhon idir an dá ceann eile tugtar an t-ainm sin ar an áit.
    Baile Mháirtín, Co. Mhaigh Eo
    Micheál Ó Gréacháin